ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ IAML-GR 2021

Η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. Δυο μέρες πριν από αυτή, τα μέλη θα λάβουν τον απαραίτητο σύνδεσμο για τη σύνδεση.

Υπενθυμίζουμε πως μέρος στη Γ.Σ., στην οποία θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για το αναθεωρημένο Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό, μπορούν να λάβουν μόνο όσοι είναι ταμειακώς εντάξει προς τη μητρική IAML. Αν για οποιοδήποτε λόγο αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Ταμία του Δ.Σ., Στέλλα Κουρμπανά (stellakourmpana@gmail.com).

Ατζέντα

 1. Καλωσόρισμα και σύντομη εισαγωγή
 2. Έκθεση πεπραγμένων Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2021
 3. Μέλη
 4. Ομάδες εργασίας. Υπάρχουσες – ενεργές/ανενεργές (κατάργηση) – νέες (προς έγκριση). Πορεία προόδου.
 5. Έγκριση αναθεωρημένου Καταστατικού & δημιουργία Εσωτερικού κανονισμού
 6. Έγκριση αντικατάστασης του Μέλους του Δ.Σ.
 7. Μελλοντικά σχέδια του Ελληνικού Παραρτήματος
 8. Ανοιχτή συζήτηση

Στην ανοιχτή συζήτηση παροτρύνουμε τα μέλη να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για συνέργειες, δράση, προώθηση και προβολή του Παραρτήματός μας και των στόχων του.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑ. Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης, διοργανώνει Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα Μουσική Βιβλιοθηκονομία / Αρχειονομία, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα 6-8μ.μ.

Στην στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι:

 • Μαρία Ασλανίδη, Διδάσκουσα Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών Ιονίου Πανεπιστημίου
 • Άντζελα Γεωργοτά, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
 • Ανθή Κατσιρίκου, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ)
 • Άννα Κουλικούρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας-Γενικά Αρχεία του Κράτους
 • Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
 • Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Συντονίζει η Χριστίνα Θεοδωρίκα, Βιβλιοθηκονόμος, Αναπληρώτρια προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Παράρτημα Άρτας.

Βασικές θεματικές της συζήτησης:
– Σκιαγράφηση του κλάδου της μουσικής βιβλιοθηκονομίας / αρχειονομίας
– Θέματα κατάρτισης μουσικών βιβλιοθηκονόμων / αρχειονόμων
– Πολιτική & Δράσεις του κλάδου

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με στόχο τον γόνιμο διάλογο, την κατάθεση ερωτημάτων, όπως και τον περαιτέρω προβληματισμό σε θέματα που απασχολούν τους συναφείς κλάδους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να υποβάλλετε τα στοιχεία σας στην παρούσα φόρμα. Ξεχωριστή ενημέρωση για τον σύνδεσμο, με τον οποίο θα συνδεθείτε, θα σας σταλεί πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Προωθήστε ελεύθερα το παρόν σε όποιον θεωρείτε πως θα τον ενδιέφερε. Θα χαρούμε να σας δούμε!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ & ΑΡΧΕΙΑ | Ψηφιακή Συζήτηση 17 Φεβρουαρίου 2021

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι!

Το Ελληνικό Παράρτημα της IAML (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centers) σας προσκαλεί σε μία διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, 6-8μμ, για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε γύρω από τον χώρο των μουσικών βιβλιοθηκών και αρχείων!

Επαγγελματίες του χώρου, φοιτητές, ενδιαφερόμενοι, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι! Μαζί μας θα έχουμε και τη μουσική αρχειονόμο Σάντυ Τζαγκαράκη, η οποία θα μας μιλήσει για την εμπειρία της εργασίας της πάνω στο μουσικό αρχείο του Jurriaan Andriessen (Netherlands Music Institute). Επιπλέον, θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση μουσικών βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων, όπως και άλλα ζητήματα. Εδώ μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τους οδηγούς του Παραρτήματος που αφορούν τον χώρο της μουσικής βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας.

Συνοπτικό πρόγραμμα:

 • Αρχείο Jurriaan Andriessen: ταξινόμηση, αξιολόγηση, επιλογή, περιγραφή και ευρετηρίαση ενός μουσικού αρχείου (Netherlands Music Institute) / Σάντυ Τζαγκαράκη
 • Ερωτήσεις πάνω σε θέματα διαχείρισης μουσικών αρχείων
 • Εκπαίδευση μουσικών βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων

(μικρές αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν)

Θα χαρούμε για τη συμμετοχή σας και θα είμαστε στη διάθεσή σας για όποια τυχόν ερωτήματα έχετε. Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να υποβάλλετε τα στοιχεία σας στον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Ξεχωριστή ενημέρωση για την πλατφόρμα επικοινωνίας θα σταλεί πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Με εκτίμηση,
ΔΣ Ελληνικού Παραρτήματος IAML

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ IAML 20-24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το ετήσιο συνέδριο της «μητέρας» IAML, που ήταν να πραγματοποιηθεί το διάστημα 20-24 Ιουλίου 2020 στην Πράγα, μπορεί λόγω κορονοϊού να αναβλήθηκε για του χρόνου, όμως η Ένωση θα πραγματοποιήσει σε αυτές τις ημερομηνίες μια σειρά από διαδικτυακές συνεδρίες που θα αφορούν τρέχουσες δραστηριότητες και σχέδια παραρτημάτων της και θα συζητηθούν θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος.
Οι εγγραφές έχουν ανοίξει, με τελική ημερομηνία την 17η Ιουλίου και είναι δωρεάν για όλους. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω Zoom.

4o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ


4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 

Διοργάνωση: Ελληνικό Παράρτημα IAML & Γενικά Αρχεία του Κράτους
Αθήνα, 22 & 23 Μαΐου 2020

Πρόσκληση για Ανακοινώσεις

Το 4ο ετήσιο Συνέδριο των Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης, αποτελεί πια θεσμό και πραγματοποιείται φέτος στην Αθήνα. Αποτελεί μία σημαντική εκδήλωση στον χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών και αρχείων, καθώς καλύπτει θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών. Ένας από τους στόχους του φετινού συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των αρχειακών μουσικών συλλογών στην έρευνα, διαφύλαξη, οργάνωση και ανάδειξη της μουσικής δημιουργίας καθώς και οι υπηρεσίες και πληροφορίες που τα Αρχεία και οι Βιβλιοθήκες μπορούν να παρέχουν στο κοινό τους μέσα από τις μουσικές συλλογές τους. Παράλληλα διοργανώνεται σεμινάριο σχετικό με τις μουσικές αρχειακές πολιτικές και πρακτικές, ενώ θα παρουσιαστεί και μία έκθεση με σπάνιο μουσικό υλικό από ελληνικά Αρχεία και Βιβλιοθήκες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαΐου 2020 στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ψυχικό – Αθήνα.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ IAML ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ, 14-20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

 

 

 

 

 

 

 

 


Discovering Music: a new online exhibition and learning resource

Η Λουκία Δροσοπούλου (British Library) και η Joanna Bullivant (University of Oxford) παρουσίασαν την ψηφιακή έκθεση “Discovering Music: early 20th century” της British Library  ως παράδειγμα εκθέσεων που μπορούν να αναπτύξουν οι μουσικές βιβλιοθήκες, ώστε να προσεγγίσουν ηλεκτρονικά ένα ευρύτερο κοινό στις συλλογές τους. Η παρουσίαση ανέδειξε τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσα από συνεργασίες εφόρων συλλογών (curators) και ακαδημαϊκών (academics), όπως και τη θετική συμβολή του ψηφιακού χώρου στη διάδοση της μουσικής πληροφορίας.

Η εν λόγω έκθεση πραγματεύεται τα κοινωνικοπολιτικά και πολιτισμικά πλαίσια που διαμόρφωσαν την κλασική μουσική στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών έργων – μεταξύ άλλων, των Berg, Britten, Delius, Elgar, Holst, Ravel, Schoenberg, Stravinsky, Vaughan Williams και Webern. Διαφορετικά τεκμήρια (γράμματα, πρωτότυπα και σε μεταγραφή, σκίτσα, ηχογραφήσεις κ.ά.) πλαισιώνουν τα κείμενα της έκθεσης, η οποία κινείται σε οκτώ βασικούς θεματικούς άξονες:

– Δημιουργική διαδικασία

– Μουσική και μοντερνισμός

– Μουσική και τόπος

– Μουσική και λέξεις

– Μουσική για σκηνή και εικόνα

– Μουσική, πολιτική και κοινωνία

– Μουσικό στυλ

– Μουσική εκτέλεση και αποδοχή

Σημαντικό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί και η δυνατότητα ενσωμάτωσης του υλικού της σε εκπαιδευτικές διαδικασίες και τον σχεδιασμό μαθημάτων μουσικής.

THE DELIUS CATALOGUE OF WORKS

Η Joanna Bullivant (University of Oxford) παρουσίασε τον ψηφιακό κατάλογο έργων του Frederick Delius, ένα συνεργατικό πρότζεκτ μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και της Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Δανίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Arts and Humanities Research Council (AHRC).

Ο ψηφιακός κατάλογος του Delius αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα ψηφιακών θεματικών καταλόγων, που κάνουν χρήση του MEI σχήματος μουσικής κωδικοποίησης μέσω της πλατφόρμας MerMEId (Metadata Editor and Repositoryfor MEI Data). Η σημασία ενός ψηφιακού θεματικού καταλόγου έγκειται στη διαδραστική δυνατότητα περιήγησης και τη χρήση ειδικών πεδίων αναζήτησης και καταγραφής, όπως των εν χρήση οργάνων και της συνολικής διάρκειας εκτέλεσης ενός έργου. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα επικαιροποίησης στοιχείων που αφορούν στην τοποθεσία πρωτογενών πηγών, κάτι που ήταν απαραίτητο στην περίπτωση του Delius μετά την μεταφορά μεγάλου αριθμού χειρογράφων του στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Για κάθε έργο καταγράφονται τα πρώτα μουσικά μέτρα του (incipit), ενώ δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα πρόσβασης στην XML εκδοχή της εκάστοτε καταγραφής.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδοτική επιμέλεια και ερευνητική προεργασία του καταλόγου παρέχονται στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ (βλ. πάνω). Επιπλέον πληροφορίες για το MerMEId μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του Δανέζικου Κέντρου Μουσικής Έκδοσης (Danish Centre for Music Editing), όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται ο αντίστοιχος θεματικός κατάλογος έργων του Carl Nielsen και παρέχεται πρόσβαση στον ανοιχτό κώδικα του εν λόγω λογισμικού.

Περισσότερες πληροφορίες για το MEI μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://music-encoding.org/

IAML STUDY GROUP ON ACCESS TO PERFORMANCE EPHEMERA

Συναντήσεις 15 και 18 Ιουλίου 2019

Το Study Group on Access to Performance Ephemera συναντήθηκε για δύο συνεδρίες κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου, στις 15 και 18 Ιουλίου. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρόθεση δημιουργίας ενός συστήματος/προτύπου για την τεκμηρίωση μουσικών γεγονότων ή παραστάσεων, όπως και του υλικού που πλαισιώνει και αποδεικνύει την τέλεση των γεγονότων αυτών (performance ephemera).

Στη διάθεση της ομάδας υπάρχει ένα πρώτο πλάνο με πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περιγραφή εκδηλώσεων, βασισμένο σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε το 2018 με τίτλο “Building the Concerts Database: Textual Decomposition of Advertisements” από την Catherine Harbor. Μολονότι η παρουσίαση της Harbor επικεντρώνεται στη χρήση διαφημιστικού υλικού για την περιγραφή εκδηλώσεων, συζητήθηκε στις συναντήσεις η ευρύτητα των performance ephemera, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κριτικές, οπτικοακουστικό υλικό, προγράμματα, αποδεικτικά λογιστηρίου, περιοδικό τύπο και προσωπικές καταθέσεις, έντυπες ή χειρόγραφες (ημερολόγια, επιστολές κτλ.).

Επιπλέον, διευκρινίστηκε πως η διαμόρφωση των σχετικών πεδίων αφορά στην περιγραφή εκδηλώσεων της δυτικής κλασικής μουσικής, αποκλείοντας μεταξύ άλλων εθνογραφικές προσεγγίσεις στην έρευνα άλλων πολιτισμών και εκδηλώσεων. Σε τεχνικό επίπεδο, συζητήθηκε η ανάγκη καταγραφής και των λανθασμένων αποδεικτικών (π.χ. λανθασμένη ημερομηνία σε μία διαφήμιση μουσικής παράστασης), ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση με πηγές που έκαναν χρήση της πληροφορίας αυτής και να μην αποκλειστούν. Φυσικά, αδιαμφισβήτητη παραμένει η ανάγκη συνδεσιμότητας με τη χρήση αναγνωριστικών κωδικών (identifiers) και τη χρήση παραπομπών μεταξύ της λάθος και σωστής πληροφορίας.

Το υπό διαμόρφωση σύστημα είναι ανοιχτό στα μέλη του Study Group και σε εξωτερικούς συναδέλφους για περαιτέρω διαβούλευση (όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την επικεφαλής της ομάδας, KatharineHogg- katharine@foundlingmuseum.org.uk). Η Katharine Hogg παρέπεμψε επίσης και στο άρθρο της Jasmine Darlington-Rielly, “Music ephemera within library collections: a review of the literature“, Journal of the Australian Library and Information Association vol. 68/2 (2019), το οποίο προσεγγίζει συνολικά την παρούσα βιβλιογραφία στο θέμα.

PIO PELLIZZARI (IASA VICE PRESIDENT), «HANDLING AND STORAGE OF AUDIO CARRIERS, A TUTORAL»

Ο αντιπρόεδρος της IASA (International Association of Sound Archives – Διεθνής Ένωση Οπτικοακουστικών Αρχείων), Pio Pellizzari, παρουσίασε τους βασικούς κανόνες φύλαξης και συντήρησης ηχητικού αρχείου σύμφωνα με τις αρχές που έχει θεσπίσει η IASA. Κανόνες που αφορούν συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, ασφάλειας, αλλά και σωστής και ασφαλούς ψηφιοποίησης του υλικού. H παρουσίασή του είναι διαθέσιμη εδώ.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την δημιουργία νέου χώρου του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών, το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών κάλεσε τον κ. Pellizzari και την ομάδα του να επισκεφθούν το Ωδείο την ερχόμενη σαιζόν (2019-2020) και να συζητήσουν θέματα σωστής φύλαξης του οπτικοακουστικού υλικού καθώς και για τη διδασκαλία σχετικών σεμιναρίων. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια αυτά (δωρεάν) μπορούν να επικοινωνήσουν στο stellakourmpana@gmail.com

SABINA BENELLI (TEATRO ALLA SCALA, MILAN) «BROADCASTING AND OCHESTRA LIBRARIES» (WORKING MEETING)

H ομάδα εργασίας που αφορά τις βιβλιοθήκες ραδιοφωνιών και ορχηστρών της IAML ασχολείται με ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα των βιβλιοθηκών αυτών με επικεφαλής την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης της ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου, Sabina Benelli. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, η χρήση της τεχνολογίας σε συναυλίες (ηλεκτρονικές παρτιτούρες) καθώς και ειδικότερα θέματα, όπως ο δανεισμός υλικού που δεν μπορεί να δανειστεί, κτλ. Στο πλαίσιο της συνάντησης οργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, μόνο για τα μέλη της ομάδας, στην Όπερα της Κρακοβίας, η οποία μετράει μόνο 10 χρόνια λειτουργίας.

Ως εκπρόσωπος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών, αλλά και του Ελληνικού παραρτήματος, η Στέλλα Κουρμπανά είναι πλέον μέλος αυτής της ομάδας. Όποιος ενδιαφέρεται για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία αντίστοιχων βιβλιοθηκών, μπορεί να επικοινωνήσει στο stellakourmpana@gmail.com. Θα είχε νόημα να εξεταστούν και τα ελληνικά δεδομένα, και να συζητηθούν στο επόμενο συνέδριο της IAML στην Πράγα, τον Ιούλιο του 2020.

ROBERT COHEN (RIPM INTERNATIONAL CENTER, BALTIMORE), «REVISITING THE 3,350 MUSICAL ENGRAVINGS IN L’ILLUSTRATION (PARIS, 1833-99), SOME FORTY YEARS LATER OR A CAUSERIE ON CONVERTING A MONUMENT IN PRINT TO A DIGITAL OPEN ACCESS FORMAT»

Ο H. Robert Cohen, ένα από τα παλαιότερα μέλη της RIPM (Répertoire International dela Presse Musicale) παρουσίασε τη συλλογή από 3,350 γκραβούρες με μουσικό ενδιαφέρον που έχουν δημοσιευθεί στο παρισινό περιοδικό LIllustration και που μπορεί να αναζητήσει κανείς διαδικτυακώς στην ιστοσελίδα του RIPM. Η παρουσίαση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς και ο ελληνικός Τύπος του 19ου αιώνα βρίθει από αντίστοιχες απεικονίσεις και θα είχε νόημα να γίνει μια συγκριτική έρευνα.

STELLA KOURMPANA,«ATHENS CONSERVATOIRE ARCHIVES. A CONCISE HISTORY AND GENERAL OVERVIEW»

Η παρουσίαση αφορούσε ουσιαστικά την σύντομη ιστορία των έξι ετών που μετράει το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών. Τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αλλά και τις φοβερές εκπλήξεις που κρύβουν οι θησαυροί του αρχείου. Παράλληλα, και δεδομένης της απρόοπτης απουσίας του Χάρη Ξανθουδάκη, επιχειρήθηκε και μια παρουσίαση μέρους του υλικού αλλά και των πολλαπλών δράσεων του Αρχείου (εκθέσεις, συνέδρια, συναυλίες κτλ.) ώστε να δοθεί μια γενικότερη εικόνα. Αν και η παρουσίαση δεν διατίθεται ηλεκτρονικά, καθώς το υλικό της θα αποσταλεί για δημοσίευση στο περιοδικό της IAMLFontes, όσοι ενδιαφέρονται για μια συνοπτική παρουσίαση του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών μπορούν να ανατρέξουν στην συμπληρωματική (στη βασική) περσινή ανάρτηση.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – RÉPERTOIRE INTERNATIONAL DE LITTÉRATURE MUSICALE (RILM)

Ανακοίνωση της Barbara Dobbs Mackenzie (IAML Past-President, RILM International Center, The City University of New York)

Η περιεκτική ανακοίνωση της Barbara Dobbs Mackenzie για την εξέλιξη και επέκταση του RILM εν έτει 2019 απεικονίζει τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του διεθνή φορέα, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της έρευνας προς όφελος όχι μόνο της μουσικής επιστήμης, αλλά και όλων των τεχνών, καθώς και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Η γεωγραφική επέκταση του καταλόγου στη μουσική βιβλιογραφία της Νότιας Ασίας, η σημαντική αύξηση της πρόσβασης σε αρθρογραφία μουσικών περιοδικών με πλήρες κείμενο, η προσθήκη στην συλλογή εγκυκλοπαιδικών εκδόσεων πέντε νέων εγκυκλοπαιδιών μουσικών οργάνων, όπως και η βελτίωση και ενίσχυση του ευρετηρίου Index to Printed Music (βοήθημα ψηφιακής εύρεσης για την αναζήτηση μουσικών έργων που περιέχονται σε έντυπες συλλογές, σύνολα και σειρές) είναι ενδεικτικά του ρυθμού ανάπτυξης της πλατφόρμας. Σε εξέλιξη βρίσκονται η εργασία δημιουργίας χρηστοκεντρικού θησαυρού για ακριβέστερη αναζήτηση πληροφοριών και η επικαιροποίηση του MGG Online, κορυφαίας μουσικής εγκυκλοπαίδειας, σε δίγλωσση διεπαφή (Γερμανικά-Αγγλικά) και με προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης και περιήγησης. Το συνημμένο φυλλάδιο, που μοιράστηκε στους συνέδρους, αναφέρεται εμπεριστατωμένα στις δράσεις του οργανισμού παρέχοντας εντυπωσιακά νούμερα που πιστοποιούν τα παραπάνω. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. rilm.org.

Τέλος, στην ιστοσελίδα της κεντρικής IAML μπορείτε να βρείτε τους συνδέσμους που θα σας οδηγήσουν στην αναλυτική παρουσίαση όλων των πληροφοριών γύρω από το συνέδριο της Κρακοβίας.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ IAML ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Όσοι δε θα βρίσκονται στην Κρακοβία για το συνέδριο της IAML, μπορούν να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση δύο συνεδρίες:
Την Εναρκτήρια Συνεδρία της Δευτέρας 15 Ιουλίου, 10:00-11:30 ώρα Ελλάδας και πάλι την ίδια ώρα, τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη 17 Ιουλίου.
https://iaml2019.confer.uj.edu.pl/en_GB/live-streaming

Περισσότερα στοιχεία για τις ομιλίες και τους ομιλητές μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Εναρκτήρια Συνεδρία: Polish music: heritage, processes, media
Συνεδρίαση της Ολομέλειας: New source and editions: a new picture of early music in Poland and in Central Europe

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ελληνικού Παραρτήματος IAML

Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9-16 Ιουνίου 2019, μεταξύ των μελών του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML, ανέδειξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το ιδρυτικό Δ. Συμβούλιο, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της συνέχισης του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα.

Τα μέλη του Δ. Συμβουλίου όπως διαμορφώθηκε είναι:
Πρόεδρος: Άρης Μπαζμαδέλης, Αντιπρόεδρος: Αρσινόη Ιωαννίδου, Γ. Γραμματέας: Μυρτώ Οικονομίδου, Ταμίας: Στέλλα Κουρμπανά, Μέλος:
 Ηλίας Κυριαζής

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 2019, ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ IAML, ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Από τις 14 μέχρι τις 20 Ιουλίου, η διεθνής κοινότητα των μουσικών αρχείων και βιβλιοθηκών συγκεντρώνεται στην Κρακοβία της Πολωνίας, για το ετήσιο συνέδριό της. Θεσμοί και εκπρόσωποι από διαφορετικές χώρες και οργανισμούς θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις σε θέματα που αφορούν ζητήματα τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης, συντήρησης και διάδοσης μουσικού υλικού, μεταξύ άλλων.

Για τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών, ερευνητικών και μουσικών ιδρυμάτων θα συμμετέχουν με τέσσερις ανακοινώσεις:

– Το Συνεργατικό Σχήμα των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Μουσικών Βιβλιοθηκών (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Κρήτης) θα παρουσιάσει τις τελευταίες του ενέργειες σε ζητήματα ανάπτυξης προτύπων και λεξιλογίων, τονίζοντας την ανάγκη χρήσης του νέου προτύπου RDA και προτείνοντας ένα σχέδιο υλοποίησής του (Ασλανίδη, Βουτυράκη, Θεοδωρίκα, Μπαζμαδέλης, Σέμκου, Τσαλατσάνη, Τσοπάνη).

– Το Ελληνικό Γραφείο RISM θα παρουσιάσει το έργο εγγραφής μουσικών αρχειακών αποθετηρίων σε επίπεδο καθιερωμένων τιμών (authority metadata), όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα MUSCAT και στα πλαίσια εμπλουτισμού του διεθνούς RISM-C/AMA* Directory of Music Repositories (Ασλανίδη, Ιωαννίδου, Μπαζμαδέλης). Αξίζει να σημειωθεί πως για το έργο αυτό έχουν αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και τα πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας της Ομάδας Εργασίας του Παραρτήματος για την καταγραφή ιδιωτικών και ιδρυματικών μουσικών αρχείων και των συλλογών τους.

– Η πλούσια συλλογή του Ωδείου Αθηνών θα παρουσιαστεί στην Κρακοβία μέσα από δύο εισηγήσεις: Η ιστορία του Αρχείου του Ωδείου, μέσα από τη γενική επισκόπησή του και τις προσπάθειες οργάνωσης και ανάπτυξής του (Κουρμπανά), θα πλαισιωθεί από μια ειδική εισήγηση για τον αρχικό τρόπο κατηγοριοποίησης του υλικού, με ευρύτερο στόχο την προώθησή του στη διεθνή ερευνητική κοινότητα (Ξανθουδάκης).

* Access to Music Archives