ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ IAML-GR 2021

Η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. Δυο μέρες πριν από αυτή, τα μέλη θα λάβουν τον απαραίτητο σύνδεσμο για τη σύνδεση.

Υπενθυμίζουμε πως μέρος στη Γ.Σ., στην οποία θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για το αναθεωρημένο Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό, μπορούν να λάβουν μόνο όσοι είναι ταμειακώς εντάξει προς τη μητρική IAML. Αν για οποιοδήποτε λόγο αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Ταμία του Δ.Σ., Στέλλα Κουρμπανά (stellakourmpana@gmail.com).

Ατζέντα

 1. Καλωσόρισμα και σύντομη εισαγωγή
 2. Έκθεση πεπραγμένων Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2021
 3. Μέλη
 4. Ομάδες εργασίας. Υπάρχουσες – ενεργές/ανενεργές (κατάργηση) – νέες (προς έγκριση). Πορεία προόδου.
 5. Έγκριση αναθεωρημένου Καταστατικού & δημιουργία Εσωτερικού κανονισμού
 6. Έγκριση αντικατάστασης του Μέλους του Δ.Σ.
 7. Μελλοντικά σχέδια του Ελληνικού Παραρτήματος
 8. Ανοιχτή συζήτηση

Στην ανοιχτή συζήτηση παροτρύνουμε τα μέλη να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για συνέργειες, δράση, προώθηση και προβολή του Παραρτήματός μας και των στόχων του.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑ. Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης, διοργανώνει Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα Μουσική Βιβλιοθηκονομία / Αρχειονομία, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα 6-8μ.μ.

Στην στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι:

 • Μαρία Ασλανίδη, Διδάσκουσα Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών Ιονίου Πανεπιστημίου
 • Άντζελα Γεωργοτά, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
 • Ανθή Κατσιρίκου, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ)
 • Άννα Κουλικούρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας-Γενικά Αρχεία του Κράτους
 • Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
 • Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Συντονίζει η Χριστίνα Θεοδωρίκα, Βιβλιοθηκονόμος, Αναπληρώτρια προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Παράρτημα Άρτας.

Βασικές θεματικές της συζήτησης:
– Σκιαγράφηση του κλάδου της μουσικής βιβλιοθηκονομίας / αρχειονομίας
– Θέματα κατάρτισης μουσικών βιβλιοθηκονόμων / αρχειονόμων
– Πολιτική & Δράσεις του κλάδου

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με στόχο τον γόνιμο διάλογο, την κατάθεση ερωτημάτων, όπως και τον περαιτέρω προβληματισμό σε θέματα που απασχολούν τους συναφείς κλάδους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να υποβάλλετε τα στοιχεία σας στην παρούσα φόρμα. Ξεχωριστή ενημέρωση για τον σύνδεσμο, με τον οποίο θα συνδεθείτε, θα σας σταλεί πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Προωθήστε ελεύθερα το παρόν σε όποιον θεωρείτε πως θα τον ενδιέφερε. Θα χαρούμε να σας δούμε!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ & ΑΡΧΕΙΑ | Ψηφιακή Συζήτηση 17 Φεβρουαρίου 2021

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι!

Το Ελληνικό Παράρτημα της IAML (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centers) σας προσκαλεί σε μία διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, 6-8μμ, για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε γύρω από τον χώρο των μουσικών βιβλιοθηκών και αρχείων!

Επαγγελματίες του χώρου, φοιτητές, ενδιαφερόμενοι, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι! Μαζί μας θα έχουμε και τη μουσική αρχειονόμο Σάντυ Τζαγκαράκη, η οποία θα μας μιλήσει για την εμπειρία της εργασίας της πάνω στο μουσικό αρχείο του Jurriaan Andriessen (Netherlands Music Institute). Επιπλέον, θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση μουσικών βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων, όπως και άλλα ζητήματα. Εδώ μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τους οδηγούς του Παραρτήματος που αφορούν τον χώρο της μουσικής βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας.

Συνοπτικό πρόγραμμα:

 • Αρχείο Jurriaan Andriessen: ταξινόμηση, αξιολόγηση, επιλογή, περιγραφή και ευρετηρίαση ενός μουσικού αρχείου (Netherlands Music Institute) / Σάντυ Τζαγκαράκη
 • Ερωτήσεις πάνω σε θέματα διαχείρισης μουσικών αρχείων
 • Εκπαίδευση μουσικών βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων

(μικρές αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν)

Θα χαρούμε για τη συμμετοχή σας και θα είμαστε στη διάθεσή σας για όποια τυχόν ερωτήματα έχετε. Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να υποβάλλετε τα στοιχεία σας στον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Ξεχωριστή ενημέρωση για την πλατφόρμα επικοινωνίας θα σταλεί πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Με εκτίμηση,
ΔΣ Ελληνικού Παραρτήματος IAML

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ IAML 20-24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το ετήσιο συνέδριο της «μητέρας» IAML, που ήταν να πραγματοποιηθεί το διάστημα 20-24 Ιουλίου 2020 στην Πράγα, μπορεί λόγω κορονοϊού να αναβλήθηκε για του χρόνου, όμως η Ένωση θα πραγματοποιήσει σε αυτές τις ημερομηνίες μια σειρά από διαδικτυακές συνεδρίες που θα αφορούν τρέχουσες δραστηριότητες και σχέδια παραρτημάτων της και θα συζητηθούν θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος.
Οι εγγραφές έχουν ανοίξει, με τελική ημερομηνία την 17η Ιουλίου και είναι δωρεάν για όλους. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω Zoom.

Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος

Οι συνάδελφοι που θέτουν την υποψηφιότητά τους για το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος είναι οι εξής:

 1. Ιωαννίδου, Αρσινόη
  ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  Είναι μουσικολόγος και μουσικός βιβλιοθηκονόμος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου City University of New York πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Ιστορική Μουσικολογία του New York University και στη Βιβλιοθηκονομία του StJohns University της Νέας Υόρκης και πτυχιούχος Μουσικολογίας του Universidad deOviedo της Ισπανίας. Κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας στο πεδίο των δημόσιων βιβλιοθηκών από την New York Public Library και πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στο πεδίο της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων από το Πανεπιστήμειο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1998 μέχρι το 2015 εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του The New School στη Νέα Υόρκη όπου διατέλεσε στην αρχή ως μουσικός καταλογογράφος και μετέπειτα ως Υπεύθυνη Διεύθυνσης της Sherman Library της μουσικής σχολής Mannes College of Music. Συμμετείχε στη δημιουργία της νέας υπηρεσίας αυτοματοποίησης των κρατήσεων (Reserves) και ανέλαβε την παραγωγή των μεταδεδομένων στο λογισμικό ARES. Ως μέλος του ελληνικού γραφείου RISM, καταλογραφεί μουσικά αρχεία και φορείς στο λογισμικό MUSCAT και υπερασπίζεται την διεπιστημονική φύση του επαγγέλματος του μουσικού βιβλιοθηκονόμου.
 2. Κουρμπανά, Στέλλα (CV)
 3. Κυριαζής, Ηλίας
  ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  Ο Ηλίας Κυριαζής είναι μουσικός βιβλιοθηκονόμος, μουσικολόγος και αναλυτής μεταδεδομένων. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής με το μουσικολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και κατόπιν συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής βιβλιοθηκονομίας στο Πανεπιστήμιο της Indiana, Bloomington (ΗΠΑ) όπως και ψηφιακών μέσων στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης (Γερμανία). Ως μουσικός βιβλιοθηκονόμος έχει εργαστεί στο Indiana University Jacobs School of Music (US), τη Bayerische Staatsbibliothek (DE), τη Hochschule für Musik und Tanz Köln (DE), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Ίδρυμα. Υπήρξε υπότροφος μεταξύ άλλων των Ιδρυμάτων Fulbright, Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ΙΚΥ και Λίλιαν Βουδούρη. Από τον Μάιο του 2019 εργάζεται ως αναλυτής GLAM δεδομένων και διαχειριστής πολιτιστικών hackathons στην Εθνική Βιβλιοθήκη Γερμανίας (Deutsche Nationalbibliothek, Frankfurt am Main).
 4. Μόσχος, Κώστας (CV)
 5. Μπαζμαδέλης, Άρης (CV)
 6. Οικονομίδου, Μυρτώ (CV)
 7. Τσοπάνη, Σοφία (CV)

 

Παράταση Υποβολής Περιλήψεων 3ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η υποβολή περιλήψεων για το 3ο Συνέδριο του Ελληνικού Παραρτήματος παρατείνεται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου (Πέμπτη, 28).

Εκ του Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML

3o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ – Πρόσκληση για Ανακοινώσεις

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!!!!

 

Το ετήσιο Συνέδριο των Μουσικών Βιβλιοθηκών και Συλλογών αποτελεί πια θεσμό για τις ελληνικές μουσικές βιβλιοθήκες και τα μουσικά αρχεία της χώρας. Παράλληλα είναι μία  σημαντική εκδήλωση στο χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών, καλύπτοντας θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του βιβλιοθηκονόμοι και μουσικολόγοι – ερευνητές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν με συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών, καθώς και για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Μετά από μία επιτυχημένη σειρά ετών, το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων ανακοινώνει τη σύμπραξή του με το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου Ελληνικών Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαϊου 2019, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Διοργάνωση: Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, Ελληνικό Παράρτημα IAML

Οι Θεματικοί Άξονες του φετινού Συνεδρίου είναι:

– Μουσικές Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση
– Μουσική και Δημόσιες-Δημοτικές Βιβλιοθήκες
– Οργάνωση και Ανάδειξη Μουσικών Αρχείων
– Διοίκηση και Διαχείριση Μουσικών Συλλογών
– Περιγραφή Μουσικής Πληροφορίας
– Μουσικές Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης προς τους χρήστες
– Έρευνα σε Μουσικές Συλλογές και Αρχεία
– Πολιτικές και Τεχνικές στη Διατήρησης του Μουσικού Υλικού (Φυσικού και Ψηφιακού)
– Τεχνολογίες Μουσικής Πληροφορίας (Ανάπτυξη Περιεχομένου Web, Μεταδεδομένα, Εφαρμογές Διαδικτύου για Μουσικό Περιεχόμενο)
– Πνευματικά Δικαιώματα

 Ένας από τους στόχους του φετινού συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των δημόσιων βιβλιοθηκών στη διαφύλαξη, οργάνωση και ανάδειξη της μουσικής δημιουργίας καθώς και οι μουσικές υπηρεσίες και πληροφορίες που οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να παρέχουν στο κοινό τους.

Περιλήψεις
Αποστολή περιλήψεων (μέχρι 250 λέξεις) και σύντομων βιογραφικών (100 λέξεις) στη
διεύθυνση iaml.greece@gmail.com μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019.
Οι αποδέκτες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιλήψεών τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2019.

Λήξη του 2ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων

Στο 2ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML που φέτος έγινε σε συνδιοργάνωση με το Ωδείο Αθηνών, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε πάνω από 130 συνέδρους, να ακούσουμε 28 ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και να συμμετέχουμε σε 2 στρογγυλές τράπεζες με ανοιχτή συζήτηση. Στο τέλος της 1ης μέρας παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια της έκθεσης “Το Ωδείο και οι μαθητές του”, με μοναδικά τεκμήρια από το ιστορικό αρχείο του Ωδείου, ενώ τη 2η μέρα είχαμε την τιμή και τη χαρά να παραστούμε σε μία μοναδική παράσταση που έστησαν για εμάς και με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Χορού, η Σχολή Χορού του Ωδείου.

Τα μέλη του Παραρτήματος παρέστησαν στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο θέσαμε τους στόχους για την επόμενη χρονιά. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη χρονιά έχει αρκετές δραστηριότητες και φυσικά, ένα 3ο Συνέδριο που αναμένεται να το διοργανώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Φωτογραφίες από το Συνέδριο μπορείτε να δείτε εδώ.