Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος

Οι συνάδελφοι που θέτουν την υποψηφιότητά τους για το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος είναι οι εξής:

 1. Ιωαννίδου, Αρσινόη
  ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  Είναι μουσικολόγος και μουσικός βιβλιοθηκονόμος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου City University of New York πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Ιστορική Μουσικολογία του New York University και στη Βιβλιοθηκονομία του StJohns University της Νέας Υόρκης και πτυχιούχος Μουσικολογίας του Universidad deOviedo της Ισπανίας. Κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας στο πεδίο των δημόσιων βιβλιοθηκών από την New York Public Library και πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στο πεδίο της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων από το Πανεπιστήμειο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1998 μέχρι το 2015 εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του The New School στη Νέα Υόρκη όπου διατέλεσε στην αρχή ως μουσικός καταλογογράφος και μετέπειτα ως Υπεύθυνη Διεύθυνσης της Sherman Library της μουσικής σχολής Mannes College of Music. Συμμετείχε στη δημιουργία της νέας υπηρεσίας αυτοματοποίησης των κρατήσεων (Reserves) και ανέλαβε την παραγωγή των μεταδεδομένων στο λογισμικό ARES. Ως μέλος του ελληνικού γραφείου RISM, καταλογραφεί μουσικά αρχεία και φορείς στο λογισμικό MUSCAT και υπερασπίζεται την διεπιστημονική φύση του επαγγέλματος του μουσικού βιβλιοθηκονόμου.
 2. Κουρμπανά, Στέλλα (CV)
 3. Κυριαζής, Ηλίας
  ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  Ο Ηλίας Κυριαζής είναι μουσικός βιβλιοθηκονόμος, μουσικολόγος και αναλυτής μεταδεδομένων. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής με το μουσικολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και κατόπιν συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής βιβλιοθηκονομίας στο Πανεπιστήμιο της Indiana, Bloomington (ΗΠΑ) όπως και ψηφιακών μέσων στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης (Γερμανία). Ως μουσικός βιβλιοθηκονόμος έχει εργαστεί στο Indiana University Jacobs School of Music (US), τη Bayerische Staatsbibliothek (DE), τη Hochschule für Musik und Tanz Köln (DE), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Ίδρυμα. Υπήρξε υπότροφος μεταξύ άλλων των Ιδρυμάτων Fulbright, Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ΙΚΥ και Λίλιαν Βουδούρη. Από τον Μάιο του 2019 εργάζεται ως αναλυτής GLAM δεδομένων και διαχειριστής πολιτιστικών hackathons στην Εθνική Βιβλιοθήκη Γερμανίας (Deutsche Nationalbibliothek, Frankfurt am Main).
 4. Μόσχος, Κώστας (CV)
 5. Μπαζμαδέλης, Άρης (CV)
 6. Οικονομίδου, Μυρτώ (CV)
 7. Τσοπάνη, Σοφία (CV)

 

Παράταση Υποβολής Περιλήψεων 3ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η υποβολή περιλήψεων για το 3ο Συνέδριο του Ελληνικού Παραρτήματος παρατείνεται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου (Πέμπτη, 28).

Εκ του Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML

3o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ – Πρόσκληση για Ανακοινώσεις

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!!!!

 

Το ετήσιο Συνέδριο των Μουσικών Βιβλιοθηκών και Συλλογών αποτελεί πια θεσμό για τις ελληνικές μουσικές βιβλιοθήκες και τα μουσικά αρχεία της χώρας. Παράλληλα είναι μία  σημαντική εκδήλωση στο χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών, καλύπτοντας θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του βιβλιοθηκονόμοι και μουσικολόγοι – ερευνητές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν με συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών, καθώς και για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Μετά από μία επιτυχημένη σειρά ετών, το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων ανακοινώνει τη σύμπραξή του με το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου Ελληνικών Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαϊου 2019, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Διοργάνωση: Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, Ελληνικό Παράρτημα IAML

Οι Θεματικοί Άξονες του φετινού Συνεδρίου είναι:

– Μουσικές Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση
– Μουσική και Δημόσιες-Δημοτικές Βιβλιοθήκες
– Οργάνωση και Ανάδειξη Μουσικών Αρχείων
– Διοίκηση και Διαχείριση Μουσικών Συλλογών
– Περιγραφή Μουσικής Πληροφορίας
– Μουσικές Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης προς τους χρήστες
– Έρευνα σε Μουσικές Συλλογές και Αρχεία
– Πολιτικές και Τεχνικές στη Διατήρησης του Μουσικού Υλικού (Φυσικού και Ψηφιακού)
– Τεχνολογίες Μουσικής Πληροφορίας (Ανάπτυξη Περιεχομένου Web, Μεταδεδομένα, Εφαρμογές Διαδικτύου για Μουσικό Περιεχόμενο)
– Πνευματικά Δικαιώματα

 Ένας από τους στόχους του φετινού συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των δημόσιων βιβλιοθηκών στη διαφύλαξη, οργάνωση και ανάδειξη της μουσικής δημιουργίας καθώς και οι μουσικές υπηρεσίες και πληροφορίες που οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να παρέχουν στο κοινό τους.

Περιλήψεις
Αποστολή περιλήψεων (μέχρι 250 λέξεις) και σύντομων βιογραφικών (100 λέξεις) στη
διεύθυνση iaml.greece@gmail.com μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019.
Οι αποδέκτες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιλήψεών τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2019.

Λήξη 2ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων

Στο 2ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML που φέτος έγινε σε συνδιοργάνωση με το Ωδείο Αθηνών, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε πάνω από 130 συνέδρους, να ακούσουμε 28 ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και να συμμετέχουμε σε 2 στρογγυλές τράπεζες με ανοιχτή συζήτηση. Στο τέλος της 1ης μέρας παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια της έκθεσης “Το Ωδείο και οι μαθητές του”, με μοναδικά τεκμήρια από το ιστορικό αρχείο του Ωδείου, ενώ τη 2η μέρα είχαμε την τιμή και τη χαρά να παραστούμε σε μία μοναδική παράσταση που έστησαν για εμάς και με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Χορού, η Σχολή Χορού του Ωδείου.

Τα μέλη του Παραρτήματος παρέστησαν στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο θέσαμε τους στόχους για την επόμενη χρονιά. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη χρονιά έχει αρκετές δραστηριότητες και φυσικά, ένα 3ο Συνέδριο που αναμένεται να το διοργανώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο εδώ: https://bit.ly/2wentqP

Χώρος διεξαγωγής & πρόσβαση 2ου

Το Ωδείον Αθηνών στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο τρίγωνο μεταξύ της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου και οδού Ρηγίλλης.

 • Ο πλησιέστερος σταθμός Mετρό είναι η στάση “Ευαγγελισμός” (Γραμμή 3, Αγία Μαρίνα-Δουκίσσης Πλακεντίας/Αεροδρόμιο)
 • Διερχόμενες γραμμές λεωφορείων από την Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, στάση “Εθνικό Ίδρυμα Έρευνών”: 550 (Π.Φάληρο-Κηφισιά) και 10 (Τζιτζιφιές-Χαλάνδρι)
 • Κοντινά πάρκινγκ αυτοκινήτων: Αφοι Κορακιανίτη (Βασ.Γεωργίου 20) & Polis Park Ριζάρη (Ριζάρη 5 & Βασ.Κωνσταντίνου 45)

Θέση στους χάρτες:


 

Οι εγγραφές άνοιξαν!

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ & IAML

Για την καλύτερη οργάνωση του Συνεδρίου, θα θέλαμε να ζήτήσουμε τη βοήθεια εθελοντών που επιθυμούν να δουν από κοντά πως οργανώνεται ένα συνέδριο και οι οποίοι θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της όλης διοργάνωσης. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να λάβετε μέρος ως εθελοντές για τις ημέρες 27-28 Απριλίου, παρακαλούμε συμπληρώστε την
Φόρμα Eθελοντών

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

Για όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο Συνέδριο, είναι απαραίτητη η Φόρμα Εγγραφής. Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι δωρεάν και η συμπλήρωση της Φόρμας Εγγραφής μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά από εδώ είτε την πρώτη μέρα του Συνεδρίου
Φόρμα Eγγραφής

Δείτε το Πρόγραμμα του 2ου Συνεδρίου

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της
«Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018»